Kasım 2008’in dünyanın en hızlı 500 süperbilgisayarı listesi pazartesi günü açıklandı. Petaflop (1000 teraflop) sınırını sadece iki sistem geçebilmiş: Ayın şampiyonu 1105 PF hesaplama gücüyle IBM BladeCenter QS22/LS21. En iyi 500 listesindeki en yavaş bilgisayarın hızı 12.6 Teraflop. Yeni listede bilgisayarların güç tüketim değerleri de verilmiş. Böylece çok ilginç durumlarla karşılaşıyoruz. Mesela, dünyanın en hızlı bilgisayarı, aynı zamanda en yakın rakibine göre en az 3 kat daha az enerji harcıyor.
Aşağıdaki listede en hızlı 500 listesindeki 15 süperbilgisayara ilişkin ayrıntılar ve sıralama gösteriliyor. Bilgisayarların içerdiği çekirdek sayıları Cores ve harcadığı güç ise Power KWh sütunlarında yazmakta. Listedeki en dikkat çekici durum ilk 10 sistemin tam yedisinin AMD64 işlemcilerini kullanıyor olması ve sadece bir tane Intel sistemin yer alması. IBM’in Power işlemcilerini kullanan süperbilgisayar sistemlerinin sayısı ise üç. En hızlı bilgisayar hem AMD hem de IBM’in işlemcilerinden güç alıyor ve buna karşılık harcadığı güç inanılmaz derecede düşük.
Listeyle ilgili bir ilginç durum daha var. 500 bilgisayardan 222’sinde 45nm işlemciler kullanılmış. Büyük şirketlerin yeşil enerjiye önem vermesi sevindirici bir gelişme.
Alıntıdır.
www.ForumBT.Net