Yeni bir Jazz ses sistemi incelemesiyle karşınızdayız. Jazz ülkemizde nihayet Creative'in ucuz alternatifi olma imajını atıyor. Bu görevi abuk sabuk başka 'markalar' devraldı ve Jazz'ın kaliteli ürünleri rahatlıkla bulunabilir hale geldi. Bugün sizlerden de istek alan bir ürünü inceliyoruz. Ürün bir ev sineması. Özellikle görünüşüyle merak uyandırıyor. Yakından görenler ise kesinlikle sesini duymak istiyorlar. Ses sistemi incelemeleri zordur çünkü setin kalitesi kadar dinleyen kişinin kulağı da önemlidir. O yüzden biz ne dersek diyelim son karar dinleyene göre değişiklik gösterebilir. Amacımız kafanızda bir fikir oluşmasını sağlamak. Ürünü incelemeye başlayalım.
Jazz 9940B
Ürünün genel görünüşü bu. Sanırım neden görenlerin merak ettiklerini anlamışsınızdır. Arkada duran 'iki kule' herkesin ilgisini çekiyor.
Öncelikle kutularından bahsetmem gerekiyor.
Bu ürünü almaya karar verirseniz sakın yalnız ve araçsız gitmeyin. Eve giderken bilgisayarcıya uğrar alırım gibi bir düşünceniz olmasın. Ürün hem ağır hem de kuleler sayesinde uzun, toplam üç ayrı kutudan oluşuyor. Subwoofer'ın durduğu kutu 19" monitör kutusu gibi zaten. Arka hoparlörlerin ayakları da daha ufak bir kutu da olsa ağır. Ya eve teslim şeklinde alınmalı ya da araçla gidilmeli.
Kutudan hoparlörler haricinde kurulum kitapçığı ve kablolar çıkıyor.
Ürün 5.1 digital ev sineması. 5 uydu bir subwooferdan oluşuyor. Teknik özelliklere bakalım.
Sistemin toplam çıkış gücü 200Watt. PMPO değeriyle karıştırmayın. Üstünde 1000Watt yazan konserve kutuları, bilgisiz kullanıcıları kandırmak için bir tuzak sadece. Subwoofer'ın gücü 100Watt ki bu birçok 5.1 sistemden kat kat fazla. Uydular ise 20Watt. Dekoder Dolby Digital, DTS ve Dolby Pro Logic destekliyor. Bu, digital çıkışı bulunan herhangi bir bilgisayar ya da DVD oynatıcısına sistemi bağlamanız DVD keyfi için yeterli olacak demek.
- Çözücü: Dolby Digital, DTS ve Dolby Pro Logic
- Toplam güç: 200 Watt RMS
- Uydular 5×20Watt
- Subwoofer 100Watt
- Girişler: SPDIF dijital optik ve koaksiyel, 3.5mm stereo ve koaksiyel line in..
- Boyutlar:
- Subwoofer: 330×410x330mm
- Merkez: 330×95x200 mm
- Arka: 130×230x110mm
- Ön: 130×1100x110mm
- Manyetik koruma
Ürünün kontrol merkezi burası. Giriş çıkışlar ve LCD panel burada. Ses ayarları ile mod seçimini de kutudan yapabiliyorsunuz ama kumanda varken ihtiyaç olmayacak. Jazz merkez hoparlörü de buraya yerleştimiş. İçinde 3" hoparlör ve 1.5" tweeter var. Özelliği gereği merkez hoparlörün TV'nin üstünde ya da arkasında durması gerekiyor. Kumandanın alıcısı da bu kutuda olduğundan görünür şekilde koymaya dikkat edin. TV'nin üstü ideal.
Arka kısımda giriş ve çıkışları görüyoruz. Soldan sağa:
Baktığımızda giriş seçeneklerinin eksiksiz olduğunu görüyoruz. Her türlü bağlantı sağlanmış. DVD player, oyun konsolu, PC ya da başka bir cihaz için gerekli digital ve analog bağlantılar koaksiyel ve optik olarak sisteme yerleştirilmiş.
- 9 pin DIN çıkışı: Hoparlörlerin bağlantısı subwoofer üzerinde. Kontrol kutusuyla aradaki bağlantı DIN kablosyuyla sağlanıyor. Ses çöüzldükten sonra subwoofer'a bu kabloyla gidiyor.
- Sterero girişler: Analog 6 kanal ses bağlantısı bu girişlerden yapılıyor.
- Koaksiyel ve stereo girişler: Bunlar line in girişleri. Koaksiyel girişlerin her biri tek kanal. İkisi birlikte bağlandığında stereo ses elde ediyorsunuz. Yanındaki Line2 ise zaten stereo giriş. Harici cihazlar bağlamak için.
- Optik ve koaksiyel digital girişler: Bunlar adından da anlayacağınız gibi digital bağlantı için. Digital çıkışı olan bir sistemi tek kabloyla bağalayıp 5.1 DVD izleyebilirsiniz.
- Adaptör girişi: Setin yanında gelen adaptörü bağlıyorsunuz.
- Merkez girişi: Ses kontrol kusundan çıktıktan sonra subwoofer'a gidiyor ve oradan hoparlörlere dağılıyor. Merkez hoparlör, kontrol kutusunda olduğundan bir kablo da buraya geliyor.
Ürünün kumandası da var.
Subwooferı görüyoruz. Boyutlarını yukarıda vermiştik ancak daha iyi canlandırabilin diye yanına Creative Inspire 6600'ün subwoofer'ını koydum. Söze gerek yok; subwooferı çok büyük ve oldukça ağır. 30 KG kadar. Tahta bir kabin kullanılmış. Tek görmek için tıklayın.
Arka tarafında soğutucu ve giriş-çıkışlar var. DIN girişi kontrol kutusuyla bağlantı için. Diğerleri ise hoparlör çıkışları. Subwoofer'ın kendi elektrik beslemesi var.
Şimdi önemli bir detayı gösterelim ki sistemi kurma aşamasında bozmayın.
Subwoofer'ın 8"lik (20cm) hoparlörü kabinin altında ve korumasız. Kabini kutudan çıkartırken ve/veya yerleştiriken altından bir kavrayayım derseniz, hoparlöre ortasından dalar parçalarsınız. Üstelik garanti dışı kalır.
Jazz'ın hoparlörü korumasız bırakmaması ya da en azından kabine bir uyarı yapıştırması gerekirdi. Artık biliyorsunuz; sizin için sorun değil. Subwoofer ürünün en kuvvetli noktası. Set bass severler için düşünülmüş, bu kesin.
Arka hoparlörleri görelim.
Arka hoparlörler plastik kabine konmuş. 3" hoparlör ve 1.5" tweeter'dan oluşuyor. Bu hoparlörler için özel ayak da verilmiş alttaki resimde göreceğiz.
Sıra geldi iki kuleye.
Tamamen tahta olan kuleler ön sağ ve sol hoparlörler. Jazz burada bir kurnazlık yapmış. Baktığınız zaman boydan boya hoparlör var sanıyorsunuz. Ancak işin aslı öyle değil.
Sadece üst kısmında hoparlörler var. Çift 3" hoparlör ve 1" tweeter bulunuyor. Alt kısmını da görmek isterseniz tıklayın.
Setin merak uyandırmasında bu hoparlörlerin rolü büyük. Demek ki Jazz böyle bir 'hileye' başvurmakta akıllılık etmiş. İki kısa hoparlör ve ayak verselerdi bu etkiyi yaratamazlardı. Ayrıca estetik olarak da salonunuzda göze hoş görünüyor.
Montajı oldukça kolay.
![]()
![]()
Devrilmesin diye demir bir ağırlık koymayı ihmal etmemişler. Bir iki deneme yaptım gerçekten de devirmek kolay değil.
Arka hoparlörler için ise ayak verilmiş. Duvara da asabilirsiniz tabii. Kurulmuş halini üstte göstermiştik. Vantilatörlerin ayakları gibi kuruluyor. İç içe geçmiş iki boru var. Seviyelerini ayarlayabiliyorsunuz. Yeterli uzunluktalar. Ancak uyarayım: Borular nedense çok pis kokuyor.
Tecrübeler
Setin kurulumu oldukça kolay. Kabloları rahatlıkla ayırt ediyorsunuz. Arka hoparlörlerin kabloları yeterince uzun. Birçok salon için sorun olmayacaktır. Ürünün kullanımı da kolay. Sonuçta bir ses sistemi. Yapacağınız ayarlar belli. Sesi hangi kablodan girdiyseniz o girişi seçeceksiniz ve ses seviyesini ayarlayacaksınız. Hoparlörlerin ses seviyeleri tek tek ayarlanabiliyor.
Set ile DVD izleyip müzik dinledim. Pro Logic modunda müzik dinlerken tüm hoparlörlerden ses alabilmek mümkün. Buna önem veriyor kullanıcılar. Genelde 5.1 sahipleri müzik dinlerken de 5.1 ses istiyor. İdeali çift kanal olsa da.
Tabii ürünün asıl işlevi ev sineması olması. DVD player olarak Mustek HT 713 kullandım. Film olarak Matrix Reloaded ve Yüzüklerin Efendisi: İki Kule'yi seçtim. Helm's Deep savaşını bu setle izlemek ayrı bir zevkti. Özelliklede duvarın patladığı sahne. Şunu hemen belirteyim, bu set salondan daha küçük bir ortam için uygun değil. Hatta salon küçükse yine fazla. Küçük bir ortamda sesi çok fazla açamayacağınız kesin. Bu durumda paranız boşa gider. Ancak Subwoofer'ı görüp de sesi açmamak mümkün değil. Açık söyleyeyim, ben sesi kökleyemedim. Bir inceleme için karakolluk olmaya değmezdi. Özellikle patlama sahnelerinde subwoofer görevini fazlasıyla yerine getirdi. Daha doğrusu bass'ın ön plana çıktığı her yerde, müzik film vs, subwoofer'dan oldukça memnun kaldım. Genel olarak da toplam ses kalitesi gayet iyiydi. Fakat dediğim gibi sinema havasını komşulardan arındırılmış geniş bir ortamda alabilmek mümkün. Kısık sesle kullanacaksanız daha ucuz alternatiflere yönelin. Eğer ortamınız müsaitse o zaman bu setten memnun kalacaksınız. Başta dediğim gibi bu iş kişiden kişiye değişir. Ben kendime alırdım. Profesyoneller ya da ses 'tiryakileri' genelde sistemlerini kendileri oluşturuyor zaten. Bu set hitap ettiği kullanıcı kitlesini memnun edecektir diye düşünüyorum. Sadece film ya da müzik olarak da düşünmeyin. Oyun konsolu ve PC bağlayarak oyun da oynayabilirsiniz, ki bu subwoofer ile patlamaların ne kadar etkileyici olduğunu söylememe gerek yok. Eksiklik olarak söyleyebileceğim çok fazla bir şey yok. Dökümantasyon biraz zayıf ama kurulum ve kullanım kolay. Onun dışında kumanda kalite hissi vermiyor. Ama gerekli işlevleri yerine getiriyor. Ben merkez hoparlörün kontrol kutusu yerine ayrı ve tahta kabinde olmasını tercih ederdim. Tek bahsetmeye değer eksi bu bence.
Genel olarak baktığımızda giriş/çıkış seçenekleriyle ve toplam ses kalitesiyle birçok kişiyi memnun edecek bir sistem var karşımızda. Özellikle subwooferı beğendik. Bass severler rahat olabilirler. Bass için söyleyebileceğim tek şey 'yıkıcı' olduğu. Hatta tizler biraz geride kalıyor diyebilirim. Tweeter'ları ayrı olarak kontrol edemediğimizden gerektiğinde bassı biraz kısarak durumu kurtarmak mümkün. Ürünün fiyatı 295$+KDV. Ancak eğer elinizde analog olarak 5.1 Dolby Digital ses sağlayan bir sistem varsa, 5.1 ses kartı olan bir PC gibi, tamamen aynı özelliklere sahip ancak dekoderi olmayan modelini 195$'dan bulmak mümkün. Bir de 9940W var ama fiyatını bilmiyorum. Aynı setin kablosuz versiyonu. Sadece arka hoparlörleri kablosuz onu belirteyim. İthalatçısı Multimedya. Satın alma bilgilerini onlardan alabilirsiniz.
Not: Alıntıdır.
Vu+ Duo - DM 500S170 cm Mega Hareketli (42⁰'de Beklemede) x2 - Next VBox - 90 cm MultiFeed [(7⁰, 13⁰)x2, 19⁰]Toshiba 42Z3030 - LG 42LH2000 - Harman Kardon AVR-4000 Anfi - Bose Acoustimass 10 HoparlörCanon PowerShot S5 IS - 8 GB Toshiba SDHC Bellek