Sea&Sea 860G sualtı kamera testi : Sea&Sea, sualtı fotoğrafçılığı alanında uzun yıllardır liderliğini sürdüren bir marka. Çoğu sualtı fotoğrafçısının ilk kamerası MMI veya MX10 model bir Sea&Sea'dir. Dijital fotoğrafçılığın ortaya çıktığı ilk zamanlarda Sea&Sea yeni bir analog modeli olan MMIII kamerasını piyasaya sürmüştü. Ne yazık ki bu kameranın hiç kendini kanıtlama şansı olmadı. Bu kameranın hemen ardından, Ricoh tarafından ilk sualtı kamera gövdesi duyuruldu. Sea&Sea artık günümüzde kendi dijital fotoğraf makinelerini üretiyor. 6.2 megapiksel çözünürlüğü ve 2.5 inç (6.4 cm) büyüklüğünde LCD ekranı bulunan, kompakt ve hafif yapıdaki Sea&Sea 860G dijital fotoğraf makinesini DX860G sualtı gövdesi ile eşliğinde Hollanda'daki dalışlarda sizler için test ettik.
![]()
Sea & Sea 860G dijital fotoğraf makinesi
Kameranı parlak ve net bir görüntü sunan LCD ekranı, görüş zorluğu çeken fotoğrafseverlerin dahi sualtında ayarları kolaylıkla görebilmesine ve değiştirmesine olanak tanıyor. Kameranın 35-105mm (35mm film eşdeğeri) objektifi 3x optik zum yeteneğine sahip. Makro (Yakın Çekim) modunda 5cm mesafeden çekilebilen fotoğraflar şaşırtıcı derecede bir netliğe sahip. Kameranın beyaz dengesi manuel oalrak ayarlanabildiği gibi; önceden tanımlı Daylight (Günışığı), Cloudy (Bulutlu Hava), Fluorescent (Flüoresan Işık), Tungsten (Tungsten Işık) ve Sunset (Günbatımı) seçeneklerinden duruma uygun bir tanesi de seçilebiliyor. Sea & Sea 860G kameranın ışık hassasiyet değerleri ise ISO 100 ile ISO 400 arasında.
Sea & Sea 860G dijital kamera ile sualtı video çekimleri
Kamera, fotoğraf çekiminin yanı sıra video film çekme özelliğine de sahip. Video görüntüler VGA (640 x 480 piksel) çözünürlüğünde ve saniyede 24 kare çekim hızında gerçekleştiriliyor. Kameranın ayar seçeneklerinin zengin olduğu söylenemez. Bu durum, kullanıcının sualtında fotoğraf çekerken ayar seçenekleriyle uğraşmak zorunda kalmaması açısından bir avantaj oluşturuyor. Ancak öte yandan, farklı ayar seçeneklerini denemekten hoşlanan fotoğrafseverler açısından bir dezavantaj olarak da görülebilir. Sea&Sea 860G dijital kameranın kullanımı gayet kolay olmasına ve sınırlı ayar seçeneklerine rağmen ürettiği fotoğrafların son derece kaliteli olması şaşırtıcı.
Sea & Sea DX860G sualtı kamera gövdesi
Polikarbon malzemeden üretilen Sea & Sea DX860G sualtı gövdesi 45 metre derinliğe kadar su geçirmeme özelliğine sahip. Gövdede bulunan objektif bağlantı yuvası aracılığı ile 20mm objektiflerin benzeri bir görüş açısı sağlayan geniş açı objektif ve 5cm mesafeye kadar yakın çekim ve nesnelerin daha büyük görünmesini sağlayan makro objektif kullanılabiliyor. Her iki tür objektif de bu inceleme esnasında yanımdaydı ve her ikisi de gayet iyi bir performans sergiledi. Bu objektifler sualtında değiştirilebiliyor. Böylece su yüzüne çıkmaya gerek kalmadan deniz canlıları ve sualtı manzara çekimlerini tek bir dalışta gerçekleştirebiliyorsunuz. Görüntülerde vinyet etkisi göze çarpmıyor. Bu objektifler aynı zamanda karada normal çekimlerde de kullanılabiliyor ancak bu durumda vinyet etkisi görülür hale geliyor.
Sea & Sea sualtı gövdesi
Sualtı gövdesinde objektif yuvasının yanı sıra cihaza harici Sea&Sea flaş birimi takmaya yarayan bir optik kablo bağlantı girişi de bulunuyor. Ayrıca cihazın, dahili flaş kullanılarak yapılan çekimlerde daha yumuşak tonlarda ve daha temiz fotoğraflar elde edilmesine olanak tanıyan ışık dağıtıcı özelliği de mevcut. Fakat harici flaş birimi kullanıldığında bu özelliğin ışığı kesmede yetersiz kaldığını ve flaş ışığının kesilmesinin gerekli olduğunu gördüm. Son olarak, sualtı gövdesinin üzerinde kılavuz ışık takmak için bir yuvaya yer verildiğini de belirtelim. Sualtı çekimlerinde gereken tüm butonlar sualtı gövdesi üzerinden kullanılabiliyor. Gövde üzerindeki deklanşör mükemmel çalışıyor. Sualtında bazı modellerde bazen, deklanşör ayarı kolaylıkla yapılamadığı için farkına varmadan çekim yapıldığı oluyor. Sea&Sea 860G modelinde bu sıkıntının yaşanmaması sevindirici bir nokta. Netleme işlemi de deklanşör butonuna yarım basılarak kolaylıkla gerçekleştirilebiliyor ve kompozisyonun oluşturulmasının ardından deklanşöre tam basarak fotoğraf çekiliyor.
YS27DX dijital sualtı flaşı
Sea&Sea YS27DX sualtı dijital flaş birimi de incelemek üzere gönderilen ekipman arasındaydı. Bu flaş birimi 20 kılavuz numarasına (karada ISO 100 değerinde) ve 105 x 84 derece görüş açısına sahip. Flaş sualtında 60 metre derinliğe kadar sugeçirmez özelliğine sahip. Flaş; incelememizdeki set ile ve yakın çekim objektif, geni açı objektif ve objektif adaptör çevirici olmadan yapılan çekimlerde gayet iyi bir performans sergiledi. Flaşı dokuz farklı seviyede ayarlayarak ortam için gerekli olan ışık miktarını elde edebiliyorsunuz. Elinizde kalın eldivenler olsa dahi butonun kullanımı kolay. YS27DX flaş dört adet AA tip pil ile çalışıyor. NiMH pil kullanıldığında flaş iki saniye içerisinde şarj olarak bir sonraki çekime hazır hale geliyor. Flaş birimi sualtı gövdesine ışık kolu aracılığıyla takılıyor. Böylece flaşı, nesneleri takip edebilmek için kameranın üst ve yan kısımlarına doğru farklı yönlere çevirebiliyorsunuz.
Sea&Sea 860G ile sualtı fotoğrafçılığı
Kamera setinin beni oldukça etkilediğini itiraf etmeliyim. Bunu başlıca nedenlerinden biri nispeten ucuz olan fiyatı. Cihaz, hafif ve kompakt yapısı ile sualtında çekim ayarlarıyla çok fazla uğraşmak isteyen dalıcılar için kullanımı kolay ve ideal bir model. Kamera ile elde edilen fotoğrafların netliği ve pozlanma değerleri gayet iyi. Objektif adaptör çeviricileri eşliğinde kullanıldığında her tür çekim yapılabiliyor. Ayrıca, objektiflerin sualtında da değiştirilebiliyor olması avantajlı esnek bir kullanım sağlıyor.
Sea&Sea 860G inceleme sonucu
++ Mükemmel fiyat/kalite oranı
++ Kolay kullanım
++ Net fotoğraflar
++ Kompakt ve hafif yapı
-- Ayar seçeneklerinin sınırlı olması
Sea&Sea 860G Underwater photos
Not: Alıntıdır.